Télies napok jönnek – a jövő hét első felében több helyen várható havazás

A szombaton érkezett markáns hidegfront mögött megkezdődött a sarkvidéki eredetű hideg levegő beáramlása hazánkba. A következő 4 nap nagy valószínűséggel télies időjárást tartogat, és egyre valószínűbb, hogy a hideg mellé megérkezik a tél igazi kelléke, a havazás is. Legalábbis az ország bizonyos részeire.

Vasárnap

hideg, erősen szeles időre van kilátás. Reggel -4,+4, délután pedig +3,+7 fok között alakul a hőmérséklet. A Dunántúl keleti felén és a középső megyékben sok felhő lesz az égen, és főként itt fordulhatnak elő helyenként hózáporok, míg az ország keleti felén a felhőátvonulások mellett több órára kisüthet a Nap, és csak elvétve jöhet egy-egy hózápor.

Hétfőtől – szerdáig

egy tőlünk délre örvénylő ciklon hatására gyakran beborul az ég, és főként az ország déli felén több hullámban számíthatunk havazásra, és ezeken a tájakon összefüggő hótakaró is kialakulhat. Észak felé haladva csökken a hóesés esélye, de egyelőre abban még van bizonytalanság, hogy mennyire húzódik északra a csapadékzóna. A gyakran erős északkeleti szél az ország déli felén hófúvásokat is okozhat. A fagyos (-1,-6 fok közötti) éjszakákat téliesen hideg (0,+7 fok közötti) nappalok követik majd. A leghidegebb reggelre hétfőn van kilátás, amikor az ország északi fagyzugos völgyeiben -10 fok közeli fagyok is előfordulhatnak.

A hét második felében

jelentős enyhülés várható, így gyorsan visszatér a március végének megfelelő tavaszias idő. Csütörtökön még több helyen előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék, majd szárazabbra fordulhat az időjárás.