Mikor enyhül a szárazság?

Február végén-március elején volt utoljára csapadékos időszak hazánkban, amikor a talaj feltöltődött nedvességgel. Azóta azonban alig volt utánpótlás, így fokozatosan kiszáradt a talaj legfelső-, és most már egyre inkább az alsóbb rétegei is. Az Országos Meteorológiai Szolgálat talajtérképén az látszik, hogy a talaj felső fél méteres rétegében az ország nagy részén 50 milliméter körüli vízmennyiség hiányzik a földekből.

Lesz még áprilisban számottevő csapadék?

Legutóbb az elmúlt napokban nyílt volna lehetőség arra, hogy némileg enyhüljön a szárazság. Ahogy azt korábban írtuk, április 20-a környékén alakulhatott volna ki számottevő csapadékkal járó időjárási helyzet. Ez tulajdonképpen ki is alakult, de tőlünk délre, a mediterrán országokban, így ott fordultak elő nagy területen kiadós esőzések az elmúlt napokban. Április hátralévő részében sajnos már kicsi a számottevő csapadék esélye, de némi reményt nyújthat, hogy a hónap legvégén, 30-a körül ismét létrejöhet a közelünkben egy nedvesebb légtömeg, amely érintheti az országot.

Érkezik aranyat érő májusi eső?

Jó hír a mezőgazdaság számára, hogy májusban már csapadékosabb arcát is megmutathatja az időjárás. Az április végén, illetve május első napjaiban esedékes és egyelőre még kérdéses mennyiségű csapadék után először a május 7-15-e, majd pedig a május 22-30-a közötti időszakot érdemes figyelni. Az asztrológiai jelzések alapján ezekben a periódusokban növekszik ismét a csapadék valószínűsége, és ekkor már nagyobb eséllyel lehet kijelenteni, hogy hazánk területét is megöntözik az aranyat érő májusi esők.

Fotó: Pixabay