Ilyen időjárás valószínű májusban – aranyat érő eső, hűvös tavasz és napsütéses nyár

A tavasz utolsó hónapja változékony időjárást tartogat, összességében az átlagosnak megfelelő hőmérsékletekkel. Ezen belül természetesen lesznek az átlagosnál hűvösebb és nyáriasan meleg időszakok is. Csapadék terén biztatóak a kilátások, legalábbis a mezőgazdaság számára.

Nyár és tavasz között ingázunk

Az asztrológiai előrejelzések alapján úgy tűnik, hogy tartósan meleg, eseménytelen periódusra kicsi az esély. Sokkal inkább valószínű, hogy hullámzó görbe jellemzi majd a hőmérsékletet a hónap során. Tavaszias, késő tavaszias és nyárias értékek is valószínűek idén májusban. Az egyik legmelegebb időszak 17-23-a között érkezhet, amikor már a 30 fokot is elérheti vagy átlépheti a hőmérő higanyszála. A hónap első felében ugyanakkor gyakoribbak lehetnek az átlagoshoz (20-22 fok) közeli, sőt időnként annál hűvösebb napok is. Erősebb lehűlésre utaló jelzések a május 10-16-a közötti szakaszban látszanak, akár két hullámban is, amikor átmenetileg jóval az átlagos alá is süllyedhet a hőmérséklet, és akár újra előfordulhatnak gyengébb talajmenti fagyok is. A hónap utolsó hetének hőmérséklete egyelőre nagy bizonytalanságot mutat.

Aranyat érő eső is érkezik

A rendkívül száraz április után májusra végre biztatóbbak a kilátások a szomjazó földeknek. A május elején tapasztalható bemelegítő csapadék után (amiből még a következő napokban is várható szórványosan kisebb utánpótlás) a május 7-15-e közötti időszakban ismét érkezhetnek nedves légtömegek térségünkbe, így lassanként tovább enyhülhet az aszályos helyzet. Ezt követően kicsit szárazabbra fordulhat időjárásunk, de a hónap utolsó hetében újra növekszik a csapadék valószínűsége, sőt az ország egy részén akár kiadósabb mennyiség is hullhat.