Ilyen idő valószínű júliusban – hőség, zivatarok és gyakori frontátvonulás lehűléssel

Az asztrológiai előrejelzések arra utalnak, hogy eseménydúsan alakul a nyár második hónapjának időjárása. Hosszan tartó, nehezen elviselhető, forró időszakokra minimális az esély. Sokkal inkább a változékonyság lehet az időjárás fő meghatározója, de ebben természetesen a kánikula is szerephez jut. Részletek az alábbiakban.

Július 2 – 20

A július eleji hőségnek egy csütörtökön közelítő hidegfront vet véget, amely mögött péntekre 24-29 fok közé frissül a levegő és több helyen kell záporokra, zivatarokra készülni. Ezt követően erősen hullámzó hőmérsékletre van kilátás egészen július 20-áig, amit annak köszönhetünk, hogy gyakran érik el térségünket felfrissülést és csapadékot is okozó időjárási frontok. Előreláthatólag július 8-a, 13-a, 16-a, valamint 20-a környékén érkezhetnek hidegfrontok, amelyek mentén az erős szél, és különösen 13-ától a heves zivatarok lehetnek a legfőbb kísérőjelenségek. A frontok közötti időszakokban ugyanakkor napsütéses strandidőre is bőven számíthatunk. Különösen a hónap középső harmadában több hullámban is van esély újra kánikulai melegre, de a hőséget megszakító frontok miatt a 30 fok feletti periódusok minden bizonnyal könnyebben elviselhetőek lesznek.

Július 21 – 31

A hónap utolsó harmadában továbbra is változékony maradhat az időjárás, de a hőmérséklet ekkor kissé alacsonyabb tartományban, összességében néhány fokkal az évszakos átlag (28 fok) alatt és kisebb kilengéssel hullámozhat. Kánikulára, pláne extrém hőségre egyelőre alig látszik esély ebben az időszakban. Július utolsó hetében több alakalommal is nedves légtömegek áramolhatnak térségünkbe, amely kedvező feltételeket teremt záporok, zivatarok kialakulására.