Ilyen időjárás valószínű a nyár utolsó 4 hetében

Már csak négy hét maradt a meteorológiai nyárból, azonban még tartogat bőven szép nyaralóidőt, kánikulát és emellett természetesen némi változékonyságot is az augusztus. Összességében az átlagosnál melegebbnek ígérkezik a nyár utolsó hónapja.

Augusztus 3 – 9

Az előttünk álló két napban többfelé kell záporokra, zivatarokra, főként a Dunántúlon nagy mennyiségű csapadékra számítani, és elsősorban nyugaton frissül fel jelentősen a levegő, míg keleten alig lesz érzékelhető lehűlés. Ezt követően augusztus 6-9-e között gyorsan visszatér a kánikula, egyre többfelé emelkedik 30 fok fölé a hőmérséklet, és újra a napsütés kerül túlsúlyba, amit csak néhol zavarhatnak nyárias zivatarok.

Augusztus 10 – 16

Augusztus 10-11-e körül pár fokkal hűvösebb és nedvesebb légtömegek szakíthatják meg a zavartalan nyaralóidőt, de drasztikus, erős lehűlésre utaló jelzés egyelőre nem látszik. Ezt követően aztán újból melegedő tendencia következhet, visszatérhet a kánikula egészen 16-áig, amikor egy hidegfront érheti el térségünket, ami többfelé csapadékot és lehűlést okozhat.

Augusztus 17 – 23

Augusztus 17-18-a körül még kicsit változékonyabb, átlagos hőmérsékletű, záporokkal, zivatarokkal tarkított időjárásra van esély, aztán 19-étől kezdődően tartósabban meleg, száraz, napsütésben gazdag időszak következhet 30 fok körüli vagy a feletti értékekkel.

Augusztus 24 – 31

A hónap utolsó hetének elején még kitarthat szép nyári idő, de ekkor már lassanként megközelíthetik Közép-Európát a változást hozó frontok. Ebben a periódusban kisebb hullámzás, átmeneti visszamelegedések mellett már változékonyabb időszak veheti kezdetét gyakori frontátvonulással és fokozatos lehűléssel. Augusztus legvégén már egy kis ízelítőt kaphatunk az őszből, ugyanis ekkor átmenetileg hűvös, csapadékos időjárás alakulhat ki hazánkban.