Ez egy olyan év, amikor az átlagosnál nagyobb a fehér karácsony esélye

A karácsonyt ugyan mindig havas, idilli tájképpel kapcsoljuk össze, azonban az elmúlt 100 év adatait végignézve, hazánkban síkvidéken csupán 30-35% körüli esélyünk lehet arra, hogy megmaradó hóréteg alakuljon ki legalább az ünnep egyik napján. Ha viszont megnézzük az idei ünnepre szóló asztrológiai előrejelzésünket, akkor az átlagosnál jobbak a kilátások.

Mit mond a hagyományos meteorológia?

A hagyományos meteorológiai modellekkel lehetetlen ilyen időtávban megsaccolni, hogy milyen lesz a karácsony időjárása, pláne azt, hogy hullik-e hó az ünnepek idején. A meteorológusok jogosan mondják azt, hogy nincs értelme a fehér karácsonyról hetekkel előtte kérdezni őket, hiszen 6-8 napnál hosszabb távra nem megbízhatóak a modellek. Egy hónappal az ünnepek előtt tehát a statisztikákat érdemes böngészni, amelyek azt mutatják, hogy hazánkban reálisan minden harmadik évben van sanszunk arra, hogy karácsonykor az ország egy részén hófedte tájat lássunk, legalábbis síkvidéken, ugyanakkor a magasabb hegycsúcsainkon ennél sokkal jobb a helyzet.

Az asztrológiai prognózisok szerint idén jók az esélyeink

Az asztrológiai módszerrel készült előrejelzéseink segítségével ugyanakkor már most érdemes megnézni, hogy mire számíthatunk a 2020-as karácsonyi ünnepek idején. Ez a prognózis úgy készül, hogy a tetszőlegesen kiválasztott jövőbeli időpontban a bolygók helyzetét vizsgáljuk, és így vonunk le következtetések arról, hogy egy adott földrajzi területen milyen időjárás alakulhat ki. Ezek alapján azt látjuk, hogy a 2020. december 22-29-e közötti időszakban változékony idő valószínű: kezdetben az átlagosnál magasabb hőmérsékletek lehetnek, aztán Közép-Európát észak felől hideg légtömegek érhetik el, illetve ezzel együtt a csapadék valószínűsége is számottevő, amely kedvező esetben hó formájában hullhat. Az asztrológiai jelzések 65-68-%-a a karácsonyi ünnepek környékén igazi téli időjárást vetít előre, amelyhez havazás is társulhat. Idén tehát van okunk reménykedni abban, hogy legalább az ünnep egyik napján az ország jelentős hányadán láthatunk havat. Karácsony közeledtével természetesen egyre pontosabban kristályosodik majd a hókristályok kialakulási esélye, így érdemes lesz figyelni a későbbi prognózisainkat is.