Jelentős enyhülés kezdődik – hétvégére visszatér az őszies idő

Az elmúlt 24 órában délnyugat felől mediterrán ciklon érte el térségünket, ami a Dunántúlon többfelé havazást majd ónosesőt okozott. A következő napokban dél felől egyre melegebb légtömegek áramlanak fölénk, így az esetleges csapadék már mindenhol folyékony halmazállapotú lesz és egy jó darabig búcsút inthetünk a télies hőmérsékleteknek.

Pénteken

nyugaton marad sok felhő az égen, míg kelet felé haladva csökken a felhők mennyisége és a napsütés valószínűsége. Kisebb eső, zápor inkább már csak a nyugati megyékben fordulhat elő néhol. Az élénk délies széllel enyhe légtömegek érkeznek: a reggeli -3,+5 fokról délutánra a Dunántúlon +3,+8, míg a Dunától keletre már 8-13 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Délkeleten lesz a legmelegebb.

Hétvégén

az élénk, időnként erős déli-délkeleti szél továbbra is enyhe levegőt szállít fölénk. Az éjszakák fagymentesek (0,+8 fok) lesznek, míg délutánonként az ország nagy részén 8-14 fok közé melegszik a levegő, de az északi-, valamint a középső megyékben maradhatnak foltokban tartósan párás, felhős területek, ahol ennél hűvösebb lehet. A változóan felhős ég mellett legalább néhány órás napsütésre számíthatunk, és vasárnap estig számottevő eső nem várható.

Kilátások a jövő hétre

A jövő héten már kissé csökken ugyan a hőmérséklet, de még így is összességében az átlagosnál valamivel enyhébb, változékony időre számíthatunk. Csapadék több alkalommal is valószínű, aminek halmazállapota síkvidéken döntően eső lesz, inkább csak a hegyvidéki területeken van esély időnként havasesőre/havazásra.