Tartósan hideg, igazi télies időszak következik

Az elmúlt napokban kezdődött fokozatos lehűlés hatására mostanra már olyan időjárás alakult ki hazánkban, ami ilyenkor januárban elvárható. Ez pedig egy jó darabig így is marad, sőt a jövő héten erősebb lehűlés sem kizárt.

Vasárnap és hétfőn

egy tőlünk délre örvénylő mediterrán ciklon hatására az ország déli felén borongós idő lesz, és főként a déli megyékben számíthatunk időnként gyenge havazásra, hószállingózásra. Észak felé haladva ugyanakkor csökken a csapadék esélye, illetve a felhőtakaró is egyre szakadozottabb lesz. Éjszakánként -1,-8, délutánonként -2,+3 fok között alakul a hőmérséklet.

Keddtől

legalább január 18-áig folytatódik a hideg, télies időjárás. A hét közepén egy hidegfront éri el térségünket, amely többfelé okozhat hózáporokat, kisebb havazásokat. Ezt követően, a hét második felében élénk-erős északias szél kíséretében további lehűlés valószínű. Éjszakánként egyre többfelé süllyed -5, helyenként már -10 fok alá a hőmérséklet. A nappali felmelegedés pedig a hét közepén még kevéssel 0 fok felett, a jövő hétvégén már inkább néhány fokkal fagypont alatt maradhat, vagyis hamisítatlan télies időszak előtt állunk. A feltételek tehát adottak lesznek ahhoz, hogy összefüggő hótakaró alakuljon ki, ugyanakkor a hét második felében a mostani kilátások alapján inkább csak elszórt jelleggel van esély gyenge hóesésre, hózáporokra.