Itt a februári előrejelzés – még tartogat meglepetéseket a tél utolsó hónapja

Már csak egy hónap maradt hátra a meteorológiai télből. Az előttünk álló négy hétben kapunk tavaszias meleget és télies hideget is. A hónap második felében pedig egy markánsabb lehűlés is benne van a pakliban.

Február első hetében

gyors és jelentős enyhülés várható. A hét közepétől már fagymentes éjszakákra és tavasziasan enyhe, +10 fok körüli, főként délen +15 fok közeli nappalokra számíthatunk. A hét közepén, illetve a hétvégén van esély csapadékra, amely túlnyomórészt eső formájában hullik.

Február második hetében

tőlünk északra nagyobb mennyiségű hideg légtömeg helyezkedik majd el, amely már izgalmasabbá teheti időjárásunkat. Egyelőre azonban annak van nagyobb esélye, hogy a hideg levegő zöme határainkon kívül marad, nálunk pedig csak mérsékeltebb lehűlés következhet be a hét elején, illetve február 10-11-e környékén. A lehűlések alkalmával, különösen 10-e körül ismét előfordulhat szilárd halmazállapotú csapadék.

Február közepe után

már egyértelműbb jelzések utalnak arra, hogy a hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek délebbre jutva eláraszthatják a mi térségünket is. Ebben a periódusban tehát már nagyobb eséllyel jöhet erősebb lehűlés, amely az átlagosnál hidegebb napokat eredményez majd, és kicsit késleltetheti a tavasz érkezését.