Egyre valószínűbb, hogy a hét második felében erős hidegbetörés jön

Az elmúlt napokban Észak-Európa felett nagy mennyiségű hideg, szibériai eredetű légtömeg halmozódott fel, amely egyelőre még határainkon kívül marad. Egyre nagyobb ugyanakkor a valószínűsége annak, hogy ez a hideg légtömeg a jövő hét közepe táján elindul dél felé, és elárasztja térségünket.

A hét első fele változékony, csapadékos időt hoz

A hét első három napján több hullámban nedves, egyelőre még viszonylag enyhe légtömegek érkeznek fölénk, így több alakalommal számíthatunk esőre, záporra. Az északi-északnyugati megyékbe már időnként szivárog hidegebb levegő, ezért azokon a tájakon már havaseső, havazás is lehet, és ott 0,+4 fok között, az ország többi részén még +5,+10 fok között alakulnak a maximumok.

Csütörtöktől gyökeres változás

Előreláthatólag csütörtökön észak felől erős-viharos szél kíséretében gyorsan zúdul fölénk a fagyos légtömeg. Kezdetben még többfelé várható havazás, az ország egy részén akár összefüggő hótakaró is kialakulhat, így hófúvások is előfordulhatnak, majd csökken a felhőzet. A hét második fele már egyre nagyobb eséllyel kemény, hideg, télies időt tartogat. A lehűlés mértékében még van bizonytalanság. A szelídebb jövőkép szerint éjszakánként -5,-15 , délutánonként -1,-5 fok közötti fagyokra van kilátás. Arra is van ugyanakkor esély, hogy ennél még erősebb mértékű lehűlés következik be, ebben az esetben pedig akár -20 fok alá is zuhanhat a hőmérő higanyszála hazánkban.