Tartósan fagyos időszak következik – néhol mínusz 20 foknál hidegebb is lehet

Az elmúlt 24 órában érkezett markáns hidegfront után tartósan az átlagosnál hidegebb időszakra van kilátás, sőt a jövő héten még lesz utánpótlása a fagyos levegőnek.

Pénteken és szombaton

éjszakánként -7,-14 fok közé süllyed a hőmérő higanyszála, de a hóval borított fagyzugos tájakon -15,-22 fok közötti értékek is előfordulnak. A délutáni órákra a többórás napsütés ellenére is csupán -1,-7 fok közé „melegszik” a levegő. Az északias szél veszít erejéből, de még így is élénk, gyakran erős lökések kísérik. A felhőátvonulásokból főként keleten, északkeleten alakulhat ki egy-egy hózápor.

Vasárnap és hétfőn

egy árnyalattal enyhébb és nedvesebb levegő kerül fölénk, ezért a napos időszakokat gyakrabban zavarják felhők, amelyekből elszórtan, főként továbbra is az ország keleti felén kialakulhatnak hózáporok. A minimumok -5,-15, a maximumok pedig -4,+2 fok között alakulnak, északkeleten az alacsonyabb értékekkel.

Keddtől

észak felől újabb utánpótlása érkezhet a száraz, hideg, szibériai eredetű levegőnek. Az ország nagy részén -10 fok alatti, sőt néhol újra -20 fok körüli éjszakákra, valamint fagypont alatti nappalokra van kilátás. A hideg időjárás a jövő hét végéig kitarthat, február 18-a körüli pedig akár havazásra is esély nyílhat az ország egy részén, de ez utóbbiban még nagy a bizonytalanság.