További lehűlés várható – húsvétkor visszatérnek az éjszakai fagyok

A péntek hajnalban átvonult hidegfront mögött hétvégén észak felől egyre hűvösebb légtömegek áramlanak fölénk, így az ünnepek alatt már egyre nagyobb területen növekszik az éjszakai fagyveszély.

Szombaton

az ország döntő részén még fagymentes (0,+8 fok) lesz a reggel, esetleg a fagyzugos északi völgyekben fordulhat elő gyenge fagy. Hajnalban sok felhő lesz felettünk, amelyből főleg délen-délnyugaton várható eső. Napközben aztán a néhány órás napsütés mellett erős lesz a gomolyfelhő-képződés, és elszórtan fordulnak elő záporok, néhol zivatarok is. A szeles időben a 11-12 fok körüli maximumoknál hűvösebbet érezhetünk majd.

Vasárnap

hajnalra már -4,+4 fok közé csökken a hőmérséklet. Főként a középső-, valamint északi megyékben nagyobb a fagyveszély. Napközben a többórás napsütést időnként felhők zavarják, de a szeles időben már valamivel kevesebb helyen alakulnak ki záporok. Továbbra is az átlagosnál hűvösebb, 11 fok körüli legmagasabb nappali hőmérséklet várható.

Hétfőn

az ország nagyobbik hányadán fagypont alá (-6,+2 fok) süllyed a hőmérséklet. Napközben ugyanakkor a sok napsütés és a fölénk áramló enyhébb levegő hatására már kellemesebb, 15 fok körüli értékeket mérhetünk. Estig csapadék nem várható.

Kedden és szerdán

egyre valószínűbb, hogy egy hullámzó frontrendszer, majd egy ciklon érinti térségünket. Ennek hatására akár többfelé kiadósabb mennyiségű csapadék, valamint markánsabb lehűlés sem kizárt. A beáramló hidegebb levegő hatására a hegyekben, illetve északon-, valamint nyugaton akár síkvidéken is előfordulhat havaseső, havazás, de ebben még nagy a bizonytalanság.