Bolondos áprilisi hetünk lesz: erős lehűlés, viharos szél, havazás, fagy és felmelegedés is várható

A második héten sem hazudtolja meg önmagát az április, legalábbis ami az időjárás változékonyságát illeti. A hétfői enyhülést keddre markáns lehűlés, néhány napig késő télies hangulatú időjárás követi, de a hétvégére újra melegedés várható, ami nem lesz tartós.

Napos, kellemes húsvét hétfő

Hétfőn a csípős, sokfelé fagyos reggel után a sok napsütés, valamint az élénk délnyugati szél hatására gyorsan melegszik az idő: délután már kellemes, 13-18 fok közötti hőmérsékletet mérhetünk. Az esti órákban aztán északnyugat felől máris megékezik a markáns hidegfront, amely késő estétől egyre többfelé okoz esőt, majd havasesőt, miközben északnyugatira fordul a szél.

Télies kedd

kedden hajnalban és reggel a hidegfront hatására többfelé kell csapadékra számítani, ami eleinte még eső, majd egyre nagyobb területen havaseső, havazás, hózáporok formájában hullik. Főként a magasabban fekvő vidékeken összefüggő hótakaró is kialakulhat. A legmelegebb délutáni órákban is csupán +3,+8 fok között tetőzik a hőmérséklet, de a az erős északnyugati szél tovább ronthat a hőérzeten.

Hűvös hét közepe

Szerdán és csütörtökön alapvetően szeles, hűvös időre számíthatunk. A napos időszakokat gyakran zavarják felhők, amelyekből elszórtan mindkét nap kialakulhatnak hózáporok, záporok. Éjszakánként csupán -4,+2, délutánonként pedig +5,+10 fok között alakul a hőmérséklet.

Péntektől melegedés

Péntektől újra egyre melegebb léghullámok áramlanak fölénk, így gyorsan visszatérhet a tavaszias időjárás hétvégére 15 fok körüli, néhol akár 20 fokot elérő maximumokkal. Nyugat felől azonban máris közeledik felénk egy újabb frontrendszer, amely a hét legvégén/jövő hét elején okoz ismét lehűlést és csapadékot. Ennek a frontnak azonban már nem a markáns lehűlés, hanem a nagyobb mennyiségű csapadék lehet a fő jellemzője, amely a következő hetet is meghatározhatja, így végre enyhülhet a szárazság.

Fotó: Pixabay