Április közepére már többfelé kiadósabb csapadék érkezhet

Ugyan április elején már az ország egy kis szegletében hullott nagyobb mennyiségű eső, de az ország jelentős része még mindig nem kapott öntözést, és a talaj felső rétegei szinte mindenhol szárazak, vízhiányosak. A mezőgazdaság számára jó hír, hogy ebben a helyzetben április közepén már változás állhat be, ugyanis nagyobb mennyiségű csapadék érkezhet.

Április 7 – 11-ig még száraz marad az idő

A hét hátralévő részében már nem várható számottevő csapadék. Hózáporok, záporok, zivatarok elszórt jelleggel ugyan több alkalommal is kialakulhatnak, de ezek még semmiképp nem enyhítik a szárazságot. Péntekig sokfelé, majd a hétvégétől egyre kevesebb helyen kell éjszakai fagytól tartani, és ezzel együtt a nappali felmelegedés is jelentősen erősödik.

Április 12 – 19-e között már változás jön

Az április 12-ei újhold után már erősödhetnek a ciklonális hatások Közép-Európában. Ez pedig annyit jelent, hogy több felhőre, több csapadékra van kilátás. Ebben az időszakban legalább két olyan ciklon is létrejöhet a közelünkben, ami kiadós csapadékot okozhat. A csapadékzónák pontos pályájában még van bizonytalanság, de viszonylag nagy (60-70%-os) eséllyel hazánkat is érinthetik vagy akár telibe is találhatják, így elkezdhet mérséklődni a szárazság.