Június első hetében berobban a nyár – de csak rövid időre

A hideg április és a hűvös május után végre vannak jó híreink azoknak is, akik már várják a nyarat, de azért tartósan meleg időre egyelőre még mindig nem érdemes berendezkedni.

Hűvös május vége

A következő egy hétben alapvetően még mindig az ilyenkor szokásosnál hűvösebb időjárás fog dominálni. Igaz, például most szerdán, illetve csütörtökön a nap első felében országszerte kellemes, napos, majdnem az ilyenkor szokásosnak megfelelő időnk lesz. Hétvégén, illetve a jövő hét első napjaiban aztán újra a felhők, valamint a gyakori csapadék kerül főszerepbe.

Június 2-a után már változás kezdődhet

Június első hetében dél-délnyugat Európát már afrikai eredetű, kifejezetten forró légtömegek érhetik el. Ennek a szubtrópusi eredetű légtömegnek egy része pedig már Közép-Európát, így hazánkat is érintheti valamikor a június 3-6-a közötti időszakban. Különösen június 5-e környékén van esély arra, hogy az ország egy részén elérje, vagy meghaladja a hőmérséklet a 30 fokot. Az esetleges kánikula azonban nagy valószínűséggel nem lesz tartós, ugyanis június 6-a környékén máris egy hidegfront közelíthet felénk, így újra visszarendeződhet a változékony, mérsékelten meleg időjárás. A hónap közepén ismét többfelé, több alkalommal kell csapadékra készülni. Egyelőre úgy tűnik, hogy a tartósabban stabil, nyárias időjárás majd csak a hónap második felében, különösen a nyári napforduló után érkezik meg. Ekkor már magunk mögött hagyhatjuk az idei tavaszra jellemző hosszú ideig elhúzódó hűvös periódusokat.