Itt a júniusi előrejelzés – kicsit lassan, akadozva, de végül megérkezik a nyár

A hideg tavasz után még a nyár első hónapja is tartogat hűvös napokat, ráadásul csapadékból sem lesz hiány. Mindezek mellett azonban egyre többször éri el, illetve haladja majd meg a hőmérséklet a júniusnak megfelelő 25 fok körüli nyárias tartományt.

Június 1 – 9

A hónap első napjait a fokozatos javulás jellemzi, vagyis egyre több napsütésre, egyre kevesebb záporra számíthatunk, a hőmérséklet pedig napról-napra emelkedik. Eleinte 18-23, majd 20-25, a hétvégén már inkább 23-29 fok között alakulnak a maximumok. Június 6-a környékén lehet egy kisebb (bizonytalan mértékű) megtorpanás a melegedésben, és ekkor a csapadék esélye is növekszik, azonban ezt leszámítva egyre valószínűbb, hogy június első harmadában nem érkezik már komolyabb, tartós lehűlés. A hőmérséklet az ilyenkor szokásos 25 fok körüli értékek körül állandósulhat.

Június 10 – 23

A június 10-23-a közötti periódusban több alkalommal is kedvezőek az esélyek záporokra, zivatarokra, olyannyira, hogy az ország nagyobb hányadán összességében ismét kiadósabb mennyiségű csapadék hullhat le. Ebben az időszakban két hullámban is érkezhet még lehűlés, amikor átmenetileg az átlagos alá csökkenhet a hőmérő higanyszála. Jó hír ugyanakkor, hogy már erősebb felmelegedésre is kedvezőek az esélyek, különösen június 10-13-a, illetve 20-23-a között, amelyek tetőpontján az országban többfelé a 30 fokot is elérheti/átlépheti a hőmérséklet.

Június 24 – 30

Június utolsó hét napos periódusának elején még valószínű egy kis visszaesés a hőmérsékletben, illetve a záporok, zivatarok is gyakori vendégek lehetnek, azonban ahogy közeledünk a hónap vége felé, egyre inkább a száraz, napos, melegedő tendencia válhat meghatározóvá.