Változékony nyárra van kilátás, de strandidő és kánikula is bőven várható

A hűvös tavasz után az asztrológiai előrejelzésünk alapján a 2021-es nyár már összességében kellemesnek, sőt az átlagosnál melegebbnek tűnik, azonban a nyár másik fő jellemzője a változékonyság lesz, ami megakadályozza a hosszú, tartós hőhullámok kialakulását.

Csapadék és frontok

Az előttünk álló nyár nem látszik száraznak, aszályosnak. A végeredmény nagyjából átlagost közelítő csapadékmennyiség lehet a nyár végére. A csapadék eloszlása azonban nem lesz teljesen egyenletes. A nyár többi részéhez képest gyakoribb/több csapadékra az alábbi időszakokban érdemes készülni:

  • június 10-24,
  • július 17-23,
  • augusztus 1-8,
  • augusztus 21-29-e között.

A fent említett időszakok közül külön érdemes kiemelni augusztus utolsó hetét, amikor lokálisan akár kiugróan jelentős csapadékadatok is előfordulhatnak, és ez lehet a nyár egyik legcsapadékosabb hete.

Lehűlés és hidegfrontok

Az idei nyár összességében kellemesen meleg lehet, inkább az átlagos vagy annál kissé magasabb hőmérsékletek dominálhatnak. A térségünket elérő hidegfrontok azonban időnként alaposabb felfrissülést is hozhatnak, amikor átmenetileg az átlagosnál hűvösebbre fordulhat az időjárás. Markánsabb lehűlésre augusztus első hetében, illetve augusztus utolsó hetében van esély, emellett azonban a július 17-24-e közötti időszakban, valamint június középső harmadában is lehet néhány hűvösebb/mérsékelten meleg nap, ami nem éppen a nyaralóknak kedvez majd.

Strandidő és kánikula

Ahogy azt a cikk elején írtuk, nem marad el a strandidő, sőt a strandolásra alkalmas napok lehetnek többségben, ráadásul kánikulára, vagyis 30 fok feletti hőmérsékletre is bőven van kilátás.Az egyik legstabilabb, tartósan meleg, száraz időszakban augusztus 8-21-e között lehet részünk, de kellemes, meleg periódusok többször is lesznek, csak nem ennyire hosszan és zavartalanul.

És a végére egy kis vigasz azoknak, akik nyáron nem tudnak szabadságra menni. Augusztus utolsó hetében azt hihetjük majd, hogy már beköszöntött az ősz, azonban az akkor érkező lehűlés ne tévesszen meg  senkit. Szeptember elejére nagyon gyorsan visszatér a napsütéses, meleg, nyári időjárás, amely huzamosabb ideig a vendégünk maradhat, tehát szeptember első hetére is érdemes nyaralást tervezni.