Az előttünk álló egy hétben már több téli – és kevesebb őszi idő várható

A hét elejére már országszerte az ilyenkor szokásosnak megfelelő, hűvös, kora télies időjárás alakult ki, amit a hét közepén ugyan átmeneti felmelegedés követ, de a hét második felében ismét a tél kerekedik felül.

Kedden északon havazhat

Kedd hajnalra -5,0 fok közé süllyed a hőmérséklet, de a fagyzugos északi völgyekben ennél hidegebb is lehet. Délelőtt még napos idő várható, majd délután egy közeledő melegfront hatására északnyugat felől fokozatosan beborul az ég, és a késő délutáni-esti óráktól főként az ország északi harmadán kell havazásra, havasesőre, majd később a magasban kezdődő enyhülés miatt egyre inkább esőre készülni. A maximum hőmérséklet +2,+7 fok között alakul, de az erős nyugatias szél miatt a hőérzet ennél alacsonyabb lehet.

Szerdán enyhülés

Szerdán délnyugat felől fokozatosan felszakadozik a felhőzet, és néhány órára kisüthet a Nap, csapadék pedig már csak északkeleten lehet eleinte. Az élénk délnyugati széllel +6,+11 fok közé emelkedik a hőmérséklet, és már a hajnal is fagymentes lesz az ország jelentős részén.

Csütörtökön hidegfront

Csütörtökön a fagymentes éjszaka után még 5-10 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de napközben már megérkezik a lehűlést hozó hidegfront, így egyre többfelé ered el az eső, amit az esti óráktól a hegyekben havaseső, havazás válthat fel, a szél pedig északnyugatira fordul.

Péntektől télies idő

A hét második felében már hűvös, decemberi időre van kilátás. Az éjszakák ismét fagyosak, sőt egyre fagyosabbak lesznek, a nappali felmelegedés pedig eleinte +5, majd +3 fok köré mérséklődik. A hétvégén ugyanakkor már inkább száraz időre van kilátás, csak elvétve fordulhat elő egy-egy hózápor. Kis eséllyel a hét legvégén, nagyobb valószínűséggel majd csak a jövő hét elején érheti el térségünket egy csapadékzóna, ami havazást okozhat.