Igazi decemberi idő várható az előttünk álló héten – újra van esély havazásra

December második hetében marad az ilyenkor szokásosnak megfelelő télies időjárás: fagyos éjszakákra, mérsékelt nappali felmelegedésre van kilátás. A hét közepe felé érkezhet újra csapadék, ami az ország egy részén ismét hó formájában hullhat.

Hétfőn

hajnalban országszerte többfelé várható újabb csapadék, amely északnyugat felől egyre nagyobb területen hó, havaseső lehet, de a déli-délkeleti megyékben végig eső a legvalószínűbb. Reggel délnyugat felől fokozatosan megszűnik a vegyes halmazállapotú csapadék, és délután a Dunántúlon már időnként a Nap is előbújhat. Hajnalban -2+3, délután +1,+6 fok között alakul a hőmérséklet.

Kedden és szerdán

nyugodt, eseménytelen, hűvös időre van kilátás. Éjszakánként -1,-8 fok közötti, ( sőt a fagyzugos völgyekben -10 fok körüli) fagyokra számíthatunk, míg délutánonként 0,+5 fok közötti értékeket mérhetünk. A néhány órás napsütés mellett inkább a felhős időszakok lesznek túlsúlyban, de számottevő csapadék nem várható.

Csütörtökön

egy mediterrán ciklon nedves levegőt szállíthat fölénk, így újra esély nyílik sokfelé csapadékra, amely nyugaton és északon hó, havaseső, míg délkeleten-délen ismét inkább eső formájában hullhat. Az ország délkeleti harmadán átmenetileg jelentősebben is megenyhülhet az idő, míg az ország nagyobbik, északnyugati felén-kétharmadán továbbra is a fagypont közeli maximumok lehetnek jellemzőek.

A hét második felében

a szokásosnál nagyobb az előrejelzés bizonytalansága. Előreláthatólag a felhők lesznek túlsúlyban, ezzel együtt növekvő ködhajlam, és továbbra is méréskelt nappali felmelegedés valószínű. Hétvégén egy mediterrán ciklon pályája ismét érintheti térségünket, vegyes halmazállapotú csapadékkal, de ennek megvalósulása még kérdéses.