A két ünnep között jöhet havazás – a karácsony nagy eséllyel enyhe lesz

Továbbra is rosszak a havas, hideg karácsony esélyei, ugyanakkor egyre inkább közeledik a 100%-hoz az enyhe ünnep valószínűsége. Karácsony után ugyanakkor már változik a helyzet: csapadék és ezzel együtt lehűlés jelei is látszanak.

Szeles hétfő

Az ország nyugati kétharmadán erős, máshol élénk északi-északnyugati széllel hűvösebb légtömegek érkeznek: reggel 0, délután 4-5 fok körül várható hőmérséklet, de a szél sokat ronthat a hőérzeten. A napsütést felhőátvonulások zavarják, azonban inkább csak néhol, főként északkeleten fordulhat elő egy-egy hózápor.

Télies kedd és szerda

Kedden és szerdán hideg, száraz, nyugodtabb idő várható. Éjszakánként -2,-8, a fagyzugos tájakon -10 fok körül, míg délutánonként jellemzően 0 fok környékén alakul a hőmérséklet. Kedden több, szerdán már kevesebb napsütés valószínű, és kedden van esély keleten hózáporok kialakulására, de a száraz idő lesz jellemző az ország nagy részén.

Csütörtöktől – vasárnapig

a délnyugat felől teret hódító enyhülés lesz az időjárás fő meghatározója. Csütörtökön még csak délnyugaton, pénteken és szombaton lassanként az ország egyre nagyobb hányadán megenyhül az időjárás, ezzel együtt pedig bizonytalan mennyiségű csapadék is érkezik. Ennek halmazállapota már döntően esőnek ígérkezik, esetleg északkeleten van némi remény arra, hogy az ünnepek elején még hó/havaseső formájában hulljon, azonban utána itt is melegszik az időjárás.

A két ünnep között

már több alkalommal érkezhet csapadék, de ezúttal lehűlés is társulhat hozzá, így ekkor már jóval kedvezőbbek az esélyek arra, hogy az ország nagyobb részén havazás is kialakuljon.