Május utolsó hetében tavasz és nyár között ingázik az időjárás

Változékonyan alakul a tavasz utolsó hetének időjárása: kánikulai meleg és frissebb, tavaszias hangulatú napok, illetve területek váltakoznak majd.

KEDDEN

hajnalban nyugat felől érkezik egy csapadékzóna, amelyből hajnalban és reggel a Dunántúlon, illetve a középső országrészben, majd később inkább északkeleten-keleten fordulhat elő többfelé zápor, zivatar, ezzel együtt pedig napközben nyugat felől újra csökken, felszakadozik a felhőzet, de estétől ismét növekszik a zivatarok esélye. A reggeli 10-16 fokról délutánra 18-32 fok közé emelkedik a hőmérséklet. A legtovább felhős, csapadékos északkeleti megyékben az alacsonyabb, míg délen-délnyugaton a magasabb értékekkel.

SZERDÁN

Marad a kettősség, kicsit kisebb kontraszttal: délen-délkeleten akár 32-34 fokig is melegedhet a levegő, ugyanakkor az ország északi-északkeleti harmadán kevéssel 25 fok alatt maradhatnak a maximumok. Az ország döntő részén a 25-30 fok közötti nyárias meleg lesz jellemző. A napos időjárást erős gomolyfelhő-képződés követi, amelyből főként délutántól kell újra több helyen záporokra, zivatarokra készülni.

CSÜTÖRTÖK ÉS PÉNTEK MÉG NYÁRIAS

Csütörtökön és pénteken egy közeledő hidegfront előtt még viszonylag kellemesen meleg légtömegek áramlanak fölénk, így országszerte egységesebb, nyárias jellegű időjárásra van kilátás 25-27 fok körüli nappali felmelegedéssel. Ekkor kevesebb zápor, több napsütés valószínű.

HÉTVÉGÉRE LEHŰLÉS

Május utolsó hétvégéjén észak felől jóval hidegebb légtömegek árasztják el térségünket, így jelentősen felfrissül a levegő. Éjszakánként 10 fok körül, sőt többfelé az alatt, délutánonként pedig 20 fok környékén alakul a majd a hőmérséklet, ami elmarad az évszakos átlagtól. Zavartalan napsütésre is kicsi az esély: a gyakori felhősödés mellett elszórtan előfordulhatnak záporok.