Egy kicsit még tovább forrósodik a levegő – szombaton 40-42 fok sem kizárt az Alföldön

Továbbra is forró légtömegek áramlanak fölénk, így marad az országos hőség, sőt kissé tovább is fokozódik egészen szombatig, amikor már az ország több pontján elérheti vagy meghaladhatja a hőmérséklet a 40 fokot.

Pénteken már elérhetjük a 40 fokot

Pénteken egy gyenge hidegfront súrolja térségünket, de ebből nem sokat érzékelünk majd. Annyi változás várható az eddigiekhez képest, hogy a napsütés mellett időnként gomolyfelhők is megjelennek az égen, és az északi-északnyugati, majd északkeleti megyékben helyenként kipattanhatnak frissítő zivatarok. A reggeli 15-23 fokról délutánra 34-40 fok közé melegszik a levegő.

Szombaton tetőzik a hőhullám

Szombaton az ország nagy részén marad a perzselő napsütés és a 35-40 fok közötti forróság, sőt a délkeleti megyékben akár a 41-42 fokot is elérheti a csúcsérték. A Dunántúl nyugati és északi felét azonban egy közeledő hidegfront hatására már hűvösebb légtömegek érik el, így ott 30-34 foknál már nem lesz melegebb, és a délutáni óráktól ezeken a tájakon növekszik a gomolyfelhők mennyisége, amelyekből elszórtan záporok, zivatarok alakulhatnak ki.

Vasárnapra pár fokkal mérséklődik a kánikula

A szombatról vasárnapra virradó éjszaka átvonul felettünk a gyengülő hidegfront, amelyből elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra. Nagy területet érintő érdemi csapadékmennyiségre azonban minimális az esély. Vasárnap délelőtt főként keleten és délen még több lehet a felhő, és néhol egy-egy zápor is előfordulhat, aztán ismét országszerte napos időre van kilátás. A maximum hőmérséklet 30-35 fok közé mérséklődik, vagyis megszűnik a forróság, de marad a kánikula. (Kis valószínűséggel ugyanakkor előfordulhat az is, hogy az ország egy részén ennél alacsonyabb maximumok lesznek.)

A jövő hét elején ismét erőre kap a hőség

a jövő hét elején egy közeledő hidegfront előterében újra fokozódó hőségre van kilátás, amely várhatóan már kedden el is éri a tetőpontját 33-38 fok közötti maximumokkal. Ez a hidegfront nagy valószínűséggel kedden délután-este nyugat felől már el is éri térségünket, és mögötte már elviselhetőbb tartományba, 30 fok köré mérséklődhet a nappali felmelegedés. Sőt, a front nyomán a szerdai napra átmenetileg akár egy számottevő felfrissülés is érkezhet, amikor a felhőzet és a csapadék hatására 30, sőt 25 fok alatt is ragadhatnak a maximumok az ország egy részén. Ebben azonban még nagy a bizonytalanság.