A hidegfront után frissebb, szeles, de még így is meleg, nyári időjárás várható

A szombaton érkező hidegfront mögött vasárnapra országszerte frissebb, hűvösebb légtömegek érkeznek fölénk erős szél kíséretében, de a maximum hőmérsékletek még így is 30 fok közelében alakulnak majd.

Szombaton nyugaton megszűnik, keleten tetőzik a hőség

Szombaton délután a Dunától keletre még 34-39 fok közé forrósodik a levegő, a Dunántúlon ugyanakkor már csak 25-34 fok közötti értékeket mérhetünk, és ezzel együtt egyre erősebb lesz az északias szél. Az ország délkeleti felén még a napsütés lesz túlsúlyban, de északnyugat felől már lassan egyre nagyobb területet érint a hidegfront szakadozott felhősávja. Záporok, zivatarok elszórt jelleggel főként nyugaton és északon kísérhetik a frontot.

Vasárnap már „csak” 30 fok körül

Vasárnap a délelőtti órákig van esély helyenként záporokra, zivatarokra, majd ezt követően többnyire napos-gomolyfelhős időre van kilátás erős, a Dunántúlon viharos erejű északias széllel. A reggeli 16-21 fok után délutánra 26-32 fok közé emelkedik a hőmérséklet, északnyugaton az alacsonyabb, délkeleten a magasabb értékekkel.

Kilátások a jövő hétre

Az előttünk álló héten összességében átlagosan meleg, augusztusi időjárás valószínű éjszakánként 13-18, délutánonként 26-31 fok közötti hőmérséklettel, de a hétvégén már ennél melegebb is lehet. A napsütés mellett ugyanakkor különösen a hét elején, valamint péntek-szombat környékén lehet erősebb a gomolyfelhő-képződés, és ekkor fordulhat elő elszórt jelleggel, nagyobb területet is érintő zápor, zivatar. A hét elején inkább keleten-délkeleten, míg a hétvégén nyugaton nagyobb a záporok esélye. A hét első felében még erős lesz az északias szél, majd mérséklődik a légmozgás.