Igazi téli időt hoz a hét első fele – helyenként -10 fok körüli éjszakai fagy sem kizárt

A hét elejére hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el térségünket, így hamisítatlan téli időben lesz részünk. A hét második felében aztán máris változás kezdődik.

Hétfőn

hajnalban elszórtan várható hószállingózás, havazás, a legnagyobb mennyiségben az ország északi-északkeleti harmadán, ahol több centiméteres összefüggő hótakaró alakulhat ki. Reggelre -1,-7 fok közé süllyed a hőmérséklet. Napközben aztán nyugat-délnyugat felől csökken, felszakadozik a felhőzet, és kisüt a Nap, legkésőbb északkeleten, ahol még délutánig több helyen számíthatunk kisebb havazásra. Az élénk-erős nyugatias szélben csupán 0 fok köré melegszik a levegő délutánra.

Kedden és szerdán

éjszakánként -3,-10, sőt a derült, fagyzugos tájakon akár ennél pár fokkal alacsonyabb minimumok sem kizártak, a nappali felmelegedés pedig továbbra is fagypont közelében alakul majd. Kedden sok napsütés, száraz idő várható, ugyanakkor szerdán már a felhők lesznek túlsúlyban, de egyelőre még csak néhol fordulhat elő kisebb ónos szitálás, szitálás vagy hószállingózás.

A hét második felében újra csapadékos

Csütörtöktől délnyugati irányból több hullámban nedves légtömegek érik el térségünket, így több alkalommal, többfelé kell csapadékra számítani. A csapadék halmazállapotában ugyanakkor még nagy a bizonytalanság, mivel a csapadékkal együtt enyhébb levegő is érkezik. Egyelőre annak van nagyobb esélye, hogy az ország jelentősebb déli-délnyugati felén inkább az eső fog dominálni, de kis valószínűséggel a hét vége felé újra nagyobb területen vegyes halmazállapotú csapadék is lehet.