Tartósan hideg időszak kezdődik – havazás és éjszakai fagyok is várhatóak április első hetében

A hét elején észak felől hideg, sarkvidéki eredetű légtömegek árasztják el térségünket, így inkább február végének-március elejének megfelelő, hideg időjárásra van kilátás. A hideg időszak egészen az ünnepekig ki is tart.

Hétfőn hűvös, száraz, szeles idő

Hétfőn élénk-erős északias szél kíséretében megkezdődik a hideg levegő beáramlása térségünkbe. A reggeli 0,+7 fokról délutánra már csak 10 fok köré emelkedik a hőmérséklet. Az ország nagy részén gomolyfelhős-napos időre van kilátás, ugyanakkor az ország középső harmadán több felhő lesz az égen, és ezeken a tájakon fordulhatnak elő záporok/hózáporok, illetve itt lesz mérsékeltebb a légmozgás.

Keddtől további lehűlés

Keddtől egy tőlünk délkeletre örvénylő ciklon szólhat bele időjárásunkba. A ciklon mozgásában, így a várható csapadékban még van bizonytalanság, de az tűnik valószínűnek, hogy az ország délkeleti-keleti harmadán lesz borongós az égbolt, és ott fordulhat elő szórványosan eső, havaseső, havazás, míg északnyugat felé haladva csökken a felhőzet mennyisége és a csapadék esélye. Csütörtök-péntek környékén ugyanakkor akár nagyobb területen, nyugatabbra is előfordulhat vegyes halmazállapotú csapadék. Annak ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy az átlagosnál jóval hidegebb időjárás lesz a hét végéig. A kevésbé felhős nyugati és északi tájakon várható többfelé éjszakai fagyveszély, a nappali felmelegedés pedig csupán +3,+10 fok között alakulhat, a felhősebb keleti tájakon az alacsonyabb értékekkel.

Az ünnepek végéhez közeledve kezdődhet javulás

A húsvéti hosszú hétvége második felében van esély arra, hogy lassanként enyhébbre forduljon az időjárás, azonban ekkor legjobb esetben még csak az átlagosnak megfelelő értékeket közelítheti a hőmérséklet. Számottevő változásra majd legkorábban csak az ünnepek utolsó napján, illetve nagyobb valószínűséggel azt követően számíthatunk.