Pénteken újra 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet – melegrekordok dőlhetnek

Dél-délnyugat felől afrikai eredetű léghullámok árasztják el térségünket a következő napokban, ezért markáns melegedés kezdődik, visszatér a nyáriasan meleg időjárás, de zavartalan napsütés nem várható.

Csütörtökön délnyugatról kezdődő melegedés

Csütörtökön az egyre élénkebb délies széllel megkezdődik a jelentős felmelegedés. Már a hajnal is enyhébb (0,+10 fok) lesz az előző napokhoz képest (kivéve északkeleten), délutánra viszont az ország délnyugati felén már 19-24 fok közé emelkedik a hőmérséklet. Az ország északkeleti felén-harmadán ugyanakkor 10-18 fok között ragadhatnak a maximumok. Általában a felhők lesznek túlsúlyban, amelyekből legnagyobb eséllyel északkeleten, északon fordul elő csapadék, míg délnyugaton akár hosszabb napos időszakokra is van esély.

Pénteken nyárias

Pénteken a reggeli 7-18 fokról délutánra már 21-29 fok közé melegszik a levegő, továbbra is erős délies szél mellett. A néhány órás napsütést gyakran zavarják felhős időszakok, de kisebb eső, zápor már csak kezdetben inkább északkeleten lehet. Az október 20-ára vonatkozó eddigi 26,9 fokos napi rekord jó eséllyel az ország több pontján is megdőlhet.

Szombaton is rekordközeli meleg

Szombaton a rekord enyhe (13-22 fok) hajnal után a maximumok ismét magasra, 20-27 fok közé emelkednek, de ekkor egy érkező hidegfront hatására már többfelé kell esőre, záporra, sőt nyárias zivatarra is készülni, a délies szél pedig továbbra is erős lesz.

Vasárnap és hétfőn már „csak” enyhe idő

A front mögött vasárnap és hétfőn már hűvösebb, de még így is az október végéhez képest jóval enyhébb időjárásra van kilátás 20 fok körüli maximumokkal és 10 fok körüli minimumokkal. A csapadékhajlam átmenetileg csökken, a változóan felhős égből csak néhol fordulhat elő egy-egy zápor. Újabb változást és csapadékot hozó front kedd környékén közelíti meg térségünket.