Tartósan hideg, igazi télies időszak kezdődik a hétvégétől

Pénteken egy markáns hidegfront éri el térségünket, amely mögött a hétvégére beköszönt a téli időjárás, és egy darabig itt is marad.

Pénteken hidegfront

Pénteken az érkező hidegfront miatt a felhős időszakok mellett csak kevés napsütés várható, de ebből a frontból csak elszórtan fordulhat elő eső, zápor, délutántól a hegyekben hózápor. Élénk-erős nyugati-északnyugati szél fog fújni, azonban reggeli -1,+4 fok után délutánra még 6-12 fok közé melegszik a levegő.

Hétvégére megérkezik az erős lehűlés

A front mögött hétvégén erős északnyugati széllel érkeznek a hideg légtömegek: szombaton +2,+7, vasárnap már csak 0,+5 fok közötti maximumokra készülhetünk, és vasárnap hajnalban már országos éjszakai fagy (-8,-1 fok) várható. A több órás napsütést felhőátvonulások zavarják, de ezekből csak helyenként fordulhat elő hózápor, inkább a száraz, hideg idő lesz a jellemző.

A jövő héten télies idő, havazás is lehet

A jövő hét nagy részében folytatódik az ilyenkor szokásosnál pár fokkal hidegebb, télies hangulatú időjárás. Éjszakánként általában -1,-9, délutánonként 0,+6 fok között alakul a hőmérséklet, de a hét közepe táján ennél kissé alacsonyabb maximumok sem kizártak. Kedd-szerda környékén érintheti térségünket egyelőre még kérdéses mértékben egy mediterrán ciklon, ami miatt ekkor növekszik a csapadék esélye. Az esetleges csapadék halmazállapota szintén bizonytalan: egyelőre csak annyi mondható el, hogy vegyesen valószínű havazás, havaseső, eső, sőt akár ónoseső is, az ország egy részén pedig akár ki is fehéredhet a táj.