Az asztrológiai előrejelzések mutatták legkorábban a mostani kánikulát

Az idei nyár első komolyabb hőhullámát már hetekkel ezelőtt mutatták az asztrológiai prognózisok. Legelőször a június 1-jén megjelent júniusi előrejelzésünkben körvonalazódott, de ezt követően a június 7-én, illetve 8-án megjelent cikkünkben is olvasható volt, hogy

„a június 21-25-e közötti periódusban erősebb felmelegedésre utaló jelek látszanak. Ekkor már van esély kánikulai, akár 35 fokot elérő maximumokra is.”

„Június 21-e után előreláthatólag erőteljes felmelegedés kezdődhet. A június 21-25-e közötti periódusban megérkezhetnek az idei nyár eddigi legmelegebb napjai.”

Valóban nem lehetséges egy hétnél hosszabb távra előrejelezni az időjárást?

A meteorológusok szerint nem. A hagyományos, meteorológiai modellekkel készült prognózisok beválási esélye ugyanis a napok előrehaladtával egyre inkább csökken. Egy héten belül még pontosak, ugyanakkor a 7-10 napnál távolabbi modellfutások eredményeiben az esetek többségében már nem lehet bízni, mivel egyre több hibával terheltek.

Miben más az asztrológiai időjárás-előrejelzés?

Az asztrológiai módszerrel készült előrejelzés másként működik. Itt a Naprendszer bolygóinak hatását is figyelembe vesszük. A múltbeli tapasztalatok alapján látszik az, hogy  egy adott földrajzi terület felett bizonyos bolygóállások milyen jellegű időjárást okoztak, így lehet arra következtetni, hogy a következő előfordulásukkor (hónapokkal, akár évekkel később) milyen időjárásra számíthatunk.

100%-os beválási esélyt sajnos ettől a módszertől sem remélhetünk, ugyanakkor sok esetben meglehetősen pontosan kirajzolódik, hogy hosszabb távon milyen tendenciák valószínűek, ahogy a mostani időszak erős felmelegedése is látszódott.