Még nem lesz évszakváltó a markáns hidegfront – szeptember első fele is tartogat nyárias napokat

Arról már többször is írtunk, hogy augusztus legvégére markáns hidegfront hoz egy kis őszies ízelítőt, de az augusztus 19-én megjelent cikkünkben arról is szóltunk, hogy ez még nem a végleges évszakváltó front lesz, vagyis szeptember első felében még visszalopakodik a nyár. Nézzük, hogy mire számíthatunk szeptember közepéig az asztrológiai jelzések alapján.

Augusztus 30 – szeptember 3

A hidegfront előtt augusztus 30-án tetőzik a kánikula 30-38 fok közötti maximumokkal, majd 31-én, hétfőn nyugat felől fokozatosan egyre több felhő érkezik eleinte szórványosan, estétől egyre többfelé záporokkal, zivatarokkal, miközben kezdetben a Dunántúlon, szerdára már országszerte 20-25 fok közé esik vissza a nappali felmelegedés. Sőt a tartósan csapadékos, borongós tájakon csupán 15-20 fok között maradhatnak a maximumok. A hét közepétől már kifejezetten frissek, többfelé 10 foknál hidegebbek lesznek az éjszakák.

Szeptember 4 – 15

A szeptember 4-15-e közötti időszak elején ismét növekszik a csapadék esélye, és nagyjából az átlagost közelítő 24-25 fok közeli kora őszies hőmérsékletek lehetnek jellemzőek. Szeptember 5-e után aztán több hullámban is meleg légtömegek kerülhetnek fölénk, így ebben a periódusban több alkalommal is az átlagosnál magasabb, 25-30 fok közötti nyárias tartományba melegedhet a levegő. Mindemellett azonban teljesen eseménytelen időre kicsi az esély: néhány naponta egy-egy időjárási front súrolhatja vagy el is érheti térségünket, amelyek mentén szórványosan kialakulhat csapadék, de a hőmérsékletben csak kisebb hullámzás valószínű. Az igazi évszakváltó hidegfront majd a hónap közepe táján érkezhet meg, amely mögött már tartósabban hűvösre, ősziesre fordulhat időjárásunk.