Ilyen időjárás valószínű az év utolsó 30 napjában

Az idei tél első hónapja enyhe, őszies jellegű időt és hamisítatlan télies napokat is tartogat, a karácsonyi ünnepek időjárása pedig egyelőre a hideg, havas jövőkép felé billen. Részletek az alábbiakban.

December 2 – 14

A december eleji hideg, télies időjárás nem lesz hosszú életű, ugyanis 3-ától máris enyhülés kezdődik, méghozzá több hullámban. A hónap első fele így összességében az átlagosnál melegebb, változékony időjárású lehet. A legmelegebb napokon valószínűleg 10-éig túl leszünk, utána már az átlagos értékeket közelítheti a hőmérő higanyszála. Csapadékra több alkalommal is számíthatunk, ami többnyire folyékony halmazállapotúnak ígérkezik, de a hónap elején, illetve 10-e után már az eső mellett havaseső, hó, sőt ónoseső is előfordulhat.

December 15 – 31

A hónap második felében már inkább az átlagoshoz közeli, sőt időnként annál alacsonyabb hőmérsékletek dominálhatnak, azonban az ünnepek előtt még lehet egy átmeneti felmelegedés. A hónap közepe táján, valamint a karácsonyi ünnepek után újra ködpárnás, eseménytelen, hideg, szürke időszak alakulhat ki. A december 22-28-a közötti időszakban ugyanakkor egy lehűléssel és csapadékkal járó időjárási helyzet körvonalazódik, így tehát idén kivételes módon jók a fehér karácsony esélyei. Az asztrológiai jelzések alapján továbbra is 65-68% körüli a valószínűsége annak, hogy az ünnepek legalább egyik napján az ország jelentősebb hányadán előfordulhat havazás.